Een literaire proeverij? Wa's da?

Het juiste boek. Bestaat dat?

Het juiste boek vinden om te lezen. Heb je het daar ook ooit moeite mee gehad? Ik herinner mij nog de biwekelijkse bezoekjes aan de bib toen ik naar de lagere school ging - en de bijna eeuwige zoektocht naar een 'goed' boek die daarbij hoorde. Uiteindelijk, eureka, heb ik wel degelijk reeksen gevonden die mij aanstonden, zoals Tom Groot en de reeks 'Het geheim van...'. Die boeken, samen met stripboeken en kleine informatieve boekjes, waren mijn beste leesherinneringen.

Als je leerkracht Nederlands wil worden, heb je hoogstwaarschijnlijk een soortgelijke ervaring gehad, waarbij je jouw 'match' vond.

Nu moet je eens inbeelden hoe je je zou gevoeld hebben tegenover boeken en lezen als je die niet gevonden had. Dat is misschien moeilijk om nu zo in te beelden, maar het is wel de realiteit voor een groot aantal middelbare scholieren.


Daarom dat het zo interessant is dat deze school in samenwerking met de lokale bibliotheek iets als een 'literaire proeverij' kan opstellen. Leerkrachten zetten de vijfdejaars aan het werk met het vinden van representatieve fragmenten voor bepaalde genres en de vierdejaars kunnen daarna figuurlijk gaan 'proeven' van ieder genre aan de hand van gesprekken met de vijfdejaars.

Mmm... lekker!

Ze gaan all-out voor deze proeverij en maken er een echte uitstap van, want blijkbaar vinden de leerlingen het gewoon al leuk om iets buitenschools te doen. Er komen dichters spreken, de leerkrachten delen hun eigen leeservaringen, er worden snacks voorzien (zo wordt er dus zowel een figuurlijke als een letterlijke proeverij gehouden), ... Het blijft maar doorgaan!

Ook belangrijk om te vermelden is dat, aangezien ze de proeverij in een bibliotheek houden, de bib ook wordt geïntroduceerd. Leerlingen leren hoe de bib werkt en waarvoor ze allemaal kan dienen, wat blijkbaar zijn vruchten afwerpt aangezien de leerlingen sindsdien veel meer geneigd zijn om een bibbezoek te maken.

De school in kwestie heeft de uitstap ondertussen al kunnen doortrekken naar andere studierichtingen en dus ook volgende schooljaren. Ik hoop dat andere scholen hiervan leren en inspiratie uithalen!


Joren
Bronvermelding: Brattinga, B., & van Putten, M. Het juiste boek: Literair proeven in Wageningen. (2024). Levende Talen Magazine, 111(6), 12-15. https://lt-tijdschriften.nl/ojs/index.php/ltm/article/view/2419/1967

Reacties